5 Beneficii ale unui test de efort EKG

Test de efort

Doriți să realizați un test de efort?

La ANCARDIO, beneficiați de investigații complete pentru evaluarea sănătății cardiovasculare atât în stare de repaus, cât și prin expunere la efort.

Programați-vă acum la un test de efort!

Pentru informații suplimentare și detalii despre test de efort preț, nu ezitați să ne contactați!

Dr. Anca Breha 

Ce este testul de efort ?

Testul de efort este o metodă de a diagnostica și de a evalua funcționarea aparatului cardiovascular, în condiții de suprasolicitare. Testul de efort ECG (sau EKG) este o asosciere între efortul fizic și o electrocardiogramă, ultima fiind o metodă accesibilă în depistarea efectului efortului asupra inimii.

Totodată, efectuarea unui test efort este necesară ca investigație în medicina sportivă, pentru testarea nivelului de rezistență al organismului.De asemenea și ca etapă de monitorizare în recuperarea pacienților cu intervenții pe cord. Acest EKG efort oferă informații complete despre activitatea electrică a inimii în timpul efortului, despre tensiunea arterială și calitatea respirației.

Monitorizare tensiune arteriala
Monitorizare tensiune arterială (TA)

Recomandari legate de testul de efort

Dacă urmează să efectuați un test de efort, este recomandat să-i comunicați medicului dvs. dacă:

  • luați orice fel de medicamente, inclusiv medicamente pentru disfuncții erectile precum Viagra;
  • sunteți alergic la orice fel de medicamente, inclusiv anestezice;
  • aveți probleme de coagulare sau luați anticoagulante;
  • aveți probleme articulare și nu puteți face efort fizic;
  • sunteți însărcinată.
5 Beneficii ale unui test de efort EKG
Monitorizare test de efort EKG

Pret test de efort

Colegii noștri îți stau la dispoziție pentru a te informa cu privire la toate aspectele investigației, inclusiv asupra prețului unui test de efort în București. Dacă vrei să afli cât costă un test de efort la inimă, poți folosi formularul de contact disponibil pe site-ul nostru; unul dintre consultanții noștri va lua legătura cu tine pentru a-ți răspunde la toate întrebările. O altă modalitate de a afla care este prețul unui test ECG este de a ne suna chiar tu. 

5 Beneficii ale unui test de efort EKG

Întrebări frecvente

  • Este necesar ca persoana care va face testul să facă înainte o ecografie cardiacă
  • Testul va fi efectuat după cel puțin trei ore de repaus alimentar;
  • Cafeaua, băuturile alcoolice, cele care conțin cofeină sau „energizante” sunt contraindicate în ziua testului;
  • Nu se va fuma cu cel puțin două ore înainte și după efectuarea testului;
  • Medicamentele vor fi luate în funcție de indicația medicului curant, uneori fiind necesar ca măcar în ziua realizării testului să fie întrerupt tratamentul. „Persoanele care fac tratament cu medicamente care conțin următoarele substanțe active: metoprolol, nebivolol, atenolol, bisoprolol, propranolol, diltiazem, verapamil, ivabradină trebuie să întrerupă administrarea medicamentelor cu cel puțin 48 de ore înainte de test”, spune dr. Igor Bălan, medic specialist medicină internă, Spitalul Euroclinic, parte a Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA;
  • Nu în ultimul rând, pe durata testării, atât bărbații, cât și femeile trebuie să poarte haine (neapărat pantaloni scurți) și încălțări lejere, de genul celor sportive. În plus, bărbații se vor pregăti pentru atașarea electrozilor prin raderea părului de pe piept.

Durata unui test de efort este de aproximativ 15 minute. Testul începe prin măsurarea, în stare de repaus, a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectuează un ECG de repaus, pentru comparație. Ulterior se aplică pe corp zece electrozi, care sunt conectați la un aparat ECG ce monitorizează activitatea electrică a inimii. Urmând un protocol bine stabilit, persoana este rugată să meargă întâi în pas lejer pe banda de alergat, apoi în pas alergător, crescând gradual nivelul de efort până la alergarea în pantă. Testul de efort se încheie când se atinge nivelul de 85-90% din nivelul maxim individual calculat.A detailed answer to provide information about your business, build trust with potential clients, and help convince the visitor that you are a good fit for them.

Testul începe prin măsurarea, în stare de repaus, a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale. De asemenea, se efectuează un ECG de repaus, pentru comparație. Ulterior se aplică pe corp zece electrozi, care sunt conectați la un aparat ECG ce monitorizează activitatea electrică a inimii. Urmând un protocol bine stabilit, persoana este rugată să meargă întâi în pas lejer pe banda de alergat, apoi în pas alergător, crescând gradual nivelul de efort până la alergarea în pantă. Testul de efort se încheie când se atinge nivelul de 85-90% din nivelul maxim individual calculat.

Testul de efort mai poate fi recomandat și înainte de anumite intervenții chirurgicale, evaluarea anumitor tulburări ale activității electrice a inimii, la pacienții hipertensivi pentru evaluarea eficienței tratamentului, la pacienții cu probleme cardiace structurale pentru a evalua răspunsul la efort fizic, după revascularizare miocardică prin by-pass aorto-coronarian sau angioplastie coronariană percutană transluminală- în general în primele 12 luni, etc.

Testul de efort este în general sigur și complicațiile sunt rare. Dar, ca în cazul oricărei alte proceduri medicale, există un risc minor de complicații care includ:

  • hipotensiune arterială – tensiunea arterială poate să se prăbușească în timpul sau imediat după efort, și, din acest motiv, pacientul poate să simtă amețeală, care dispare imediat dupa încetarea efortului și întinderea pe pat;
  • hipertensiune arterială – tensiunea arterială poate să crească brusc în timpul sau imediat după efort, și, din acest motiv, pacientul poate să simtă durere de cap sau amețeală, care dispare imediat dupa încetarea efortului și întinderea pe pat și la administrarea de tratament sublingual sau intravenos;
  • aritmii – efortul fizic poate declanșa o tulburare de ritm , de obicei nepericuloasă, care uneori ajută la diagnosticul pacientului respectiv și care, în general, dispare după terminarea probei de efort;
  • infarct miocardic – extrem de rar testul de efort poate să determine un infarct miocardic.

Este contraindicată efectuarea testului ECG de efort la mai puțin de două-trei săptămâni de la debutul unei viroze (răceală, guturai, gripă) sau în alte contexte care pot determina o afectare inflamatorie a inimii, care este ascunsă în stare de repaus, dar care în timpul efortului sau ulterior acestuia, să ducă la apariția unor tulburări severe de ritm cardiac sau a insuficienței cardiace acute.

Îngrijire cu o nota personală!

La ANCARDIO MEDICAL avem grija de inima ta!

© 2024 All Rights Reserved.