Ecografie cardiaca doppler

Medic cardiolog examinează la ecograf o ecografie cardiacă.

Ecografie cardiacă

Ecografie cardiacă este o tehnică de imagistică medicală care utilizează ultrasunetele pentru a vizualiza structura și funcționarea inimii. Aceasta este utilizată pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni cardiace, evaluarea funcției cardiace, măsurarea dimensiunilor inimii și a structurilor sale, identificarea anomaliilor congenitale ale inimii și ghidarea intervențiilor chirurgicale sau tratamentelor medicale. Ecografia cardiacă poate fi efectuată atât în scopuri diagnostice, cât și pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni cardiace. Este o metodă non-invazivă și sigură, care oferă imagini detaliate și informative asupra inimii.

Ecografia cardiacă arata:

•    Dimensiunea cordului. O inima marita poate fi rezutatul hipertensiunii arteriale, insuficientelor valvulare sau a insuficientei cardiace;
•    Afectarea miocardului tradusa prin scaderea fractiei de ejectie, de exemplu in urma unui infarct miocardic sau la pacientii anginosi;
•    Afectiuni valvulare – defecte de inchidere sau de deschidere a valvelor, endocardite;
•    Afectiuni congenitale – defect septal atrial sau ventricular;
•    Tromboze sau tumori intracardiace, care prin fragmentare pot duce la accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
•    Prezenta unui cheag de sange

Ecograf Cardiologie

In ce consta o ecografie doppler ?

Ecocardiografia este realizata de medici specialisti cu competenta in ecografie, in cabinetul medicului respectiv, intr-o camera de garda, o policlinica sau o camera de spital.

Odata ajuns in cabinetul medical vei parcurge urmatoarele etape:
• Vei sta intins pe un pat pe partea stanga sau pe spate
• Medicul ecografist va pune un gel special pe o sonda, pe care o va misca peste zona pieptului
• Undele de sunet de inalta frecventa vor genera imagini ale inimii si valvelor. Nu se vor folosi Razele X
• Miscarile inimii tale pot fi vazute pe un ecran video
• Imaginile captate pot fi transformate intr-o inregistrare video sau o  fotografie 
• Uneori poti vedea imaginile in timp real, in timpul testului

Ecografie cardiaca doppler

Care sunt indicațiile ecografiei cardiace?

Cel mai frecvent medicul va recomanda efectuarea unei ecografii cardiace dacă suspectează anomalii ale valvelor cardiace sau anomalii de contractilitate ale mușchiului cardiac. Examenul este indicat în următoarele situații:

  • prezența unui suflu cardiac
  • în cazul lipsei de aer la efort (dispnee)
  • la pacienții cu anumite modificări pe electrocardiogramă
  • în cazul unei suspiciuni de anomalii cardiace congenitale
  • înainte de testul de efort
  • înainte de coronarografie
  • la pacienții cu valve mecanice
  • ca evaluare screening la sportivi
Ecografie cardiaca doppler

Întrebări frecvente

Ecografia inimii este o investigatie complet nedureroasa. Este posibil sa apara o senzatie de presiune sau usor discomfort la contactul sondei cu zonele mai sensibile.

Este necesar insa ca medicul sa aplice sonda de ecograf ferm pe piept, astfel incat sa poata obtine cele mai bune imagini. Senzatia dispare totusi curand dupa finalizarea examinarii.

Atat ecografia standard, cat si ecografia Doppler sunt un tip de investigatii care nu prezinta niciun risc pentru pacient.

O ecografie Doppler este complet non invaziva, nedureroasa si nu presupune niciun fel de iradiere, comparativ cu radiografiile sau CT-ul pentru realizarea carora este nevoie de utilizarea razelor X.

Nu este necesar sa se respecte nicio restrictie imediat dupa finalizarea acestei analize medicale. Rezultatul ecografiei si interpretarea acestuia va vor fi comunicate de catre medicul cardiolog imediat dupa realizarea investigatiei.

In plus, veti primi si raportul scris al serviciilor medicale de care ati beneficiat, insotit de imagini sugestive obtinute de medic in timpul investigatiei.

Pacientul fara o pregatire speciala trebuie sa se dezbrace pana la brau si sa se intinda pe partea stanga, cu bratul stang sub cap. O sonda va fi folosita de medic pe pieptul pacientului, dupa ce aplica un gel special pe baza de apa, care ajuta ca ultrasunetele sa se transmita mai bine prin piele.

Sonda este conectata printr-un fir la un aparat care proceseaza ultrasunetele si afiseaza imagini ale inimii pe un ecran. Este posibil sa auziti un sunet asemanator cu vajaitul vantului pe parcursul investigatiei, care reflecta inregistrarea curgerii sangelui prin inima.

Pulsatii de ultrasunete (unde sonore cu frecvente prea mari pentru a putea fi auzite de urechea umana) sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele si pana la inima, apoi se intorc ca niste ecouri si sunt inregistrate de ecograf in timp real, astfel incat imaginile se sumeaza si arata nu doar structura, ci si miscarea inimii (a muschiului si a valvelor).

Undele sunt reflectate ca un ecou de diferitele tesuturi pe care le intalnesc in cale si apoi se intorc inapoi la transductor. Acesta analizeaza undele reflectate, care calatoresc cu viteze diferite in functie de tipul de tesut pe care il intalnesc in cale.

Acest tip de ecografie la inima poate oferi medicului specialist informatiile necesare pentru a diagnostica o mare parte dintre bolile de inima, printre care se numara:

  1. Bolile valvelor inimii (cunoscute si sub denumirea de valvulopatii): in mod normal valvele trebuie sa se deschida larg pentru a permite sangelui sa treaca din atrii spre ventriculi si apoi spre arterele principale. Totodata, ele trebuie sa se inchida etans, astfel incat sa nu permita sangelui sa curga printre ele atunci cand sunt unite. Orice deviere de la normal intra in categoria valvulopatiilor.

  2. Bolile camerelor inimii (atrii sau ventriculi): valvele defecte sau hipertensiunea arteriala netratata timp indelungat pot provoca cresterea in dimensiuni a camerelor inimii sau ingrosarea exagerata a peretilor inimii.

  3. Boli cardiace congenitale (boli aparute inainte de nastere): in aceste cazuri pot fi descoperite anomalii ale camerelor inimii sau ale peretelui dintre camerele inimii. Exista si cazuri in care sunt diagnosticate conexiuni anormale intre inima si principalele vase de sange prin intermediul ecografiei cardiace.

Avem grija de inima ta!

Venim in sprijinul vostru cu Pachete Promo dedicate cerințelor dumneavoastră.

Dr. Anca Breha 

Youtube Video

© 2024 All Rights Reserved.