Cardio Oncologie – Cardiotoxicitatea este una dintre cele mai importante reacții adverse ale chimioterapiei/radioterapiei .
Cardiotoxicitatea poate apărea devreme sau târziu în cursul bolii neoplazice sub tratament și poate varia de la disfuncția miocardică subclinică la insuficiență cardiacă ireversibilă sau chiar deces.
Din anii 1990 încoace s-a înregistrat o scădere constanta a mortalității cauzate de cancer, oglindită de creșterea supraviețuirii la pacienții cu acest diagnostic.
În acest context, efectele secundare legate de tratamentul pacienților cu diverse forme de cancer, au câștigat mai multă importanță. Managementul celor care primesc tratament oncologic are un impact major asupra tipului de terapie anticanceroasa pe care îl pot primi, precum și asupra morbidității și mortalității pe termen lung ale pacienților cu cancer.
Cardiotoxicitatea unei anumite substante utilizata in tratarea afectiunilor maligne depinde de numerosi factori dependenti atat de metoda terapeutica, cat si de particularitatile fiecarui pacient.
Factorii de risc individuali ce pot predispune la aparitia cardiotoxicitatii sunt urmatorii:
In urmarirea cardiologica periodica, auto-monitorizarea detine un rol cheie, astfel pacientul trebuie incurajat sa avertizeze medicul despre eventuale simptome sau schimbari ale starii percepute.
Principalele simptome si semne care ar trebui sa atraga atentia pacientilor si sa grabeasca momentul adresarii catre medicul cardiolog sunt:
Factorii de risc cardio-vascular, atat de raspanditi in randul populatiei adulte trebuie decelati si corectati cu promptitudine in vederea prevenirii cresterii impactului negativ al acestora asupra starii de sanatate. Astfel, primele masuri aflate la indemana fiecarei persoane sunt:
De asemenea, este necesar un screening cardiologic inainte de initierea tratamentului specific, acesta fiind capabil sa identifice pacientii aflati la risc de dezvoltare a cardiotoxicitatii. In cazuri selectionate, medicul cardiolog poate initia masuri farmacologice cu efect cardio- protector, acestea fiind menite sa tenteze contracararea efectelor secundare ale medicatiei oncologice asupra sistemului cardio- vascular.
Adoptarea unui stil de viata echilibrat, precum si evaluarea medicala periodica sunt elementele esentiale in lupta impotriva efectelor nedorite ale terapiilor cu viza oncologica.
Dintre complicatiile cardiologice le amintim pe cele mai frecvente:
Factorii de risc cardio-vascular, atat de raspanditi in randul populatiei adulte trebuie decelati si corectati cu promptitudine in vederea prevenirii cresterii impactului negativ al acestora asupra starii de sanatate. Astfel, primele masuri aflate la indemana fiecarei persoane sunt:
Factorii de risc individuali ce pot predispune la aparitia cardiotoxicitatii sunt urmatorii:
Medicul cardiolog poate recomanda anumite analize de sange sau biomarkeri care pot detecta afectarea cardiaca inca din stadiul initial. De asemenea, este indicat ca periodic pacientul sa beneficieze de dozarea analizelor de rutina: hemograma completa, biochimie (glicemie, functie hepatica, functie renala, ionograma), profil lipidic, sumar urinar.
Electrocardiograma (EKG) este o metoda simpla si utila in depistarea afectarii cardiace.
Prin intermediul unor electrozi plasati la suprafata membrelor si toracelui se colecteaza date privind ritmul cardiac, anomaliile de conducere a impulsului electric ce controleaza activitatea cordului, modificarile ischemice. In anumite scheme de tratament dedicat afectiunilor maligne, efectuarea acesteia este recomandata chiar de catre medicul oncolog, intrucat EKG-ul joaca un rol central in calcularea intervalulului QT corectat – parametru util pentru monitorizarea periodica.
Cauza cardiotoxicitatii o reprezinta tratamentul chimioterapic, utilizat in tratamentul multor forme de cancer.
Cardiotoxicitatea nu poate fi, din pacate, evitata, intrucat tratamentul medicamentos primeaza si se considera ca are mai multe beneficii decat riscuri, pentru pacientul oncologic.
Dintre medicamentele chimioterapice, unele au risc mai mare de a da cardiotoxicitate:
• Antraciclinele, utilizate frecvent in tratamentul leucemiei, a limfomului, cancerului de san, sarcom si mielom multiplu
• Trastuzumab, un medicament utilizat ca terapie tintita pentru cancerul de san, cancerul gastric sau de jonctiune gastro-esofagiana. Acesta da frecvent cardiomiopatie atunci cand este combinat cu chimioterapice din clasa antraciclinelor
• Radioterapie la nivel toracic, utilizata des in tratamentul cancerului de san sau a leucemiei
Medicul poate recomanda oprirea anumitor medicamente sau ajustarea dozelor, atunci cand cardiotoxicitatea pune viata pacientului in pericol. Decizia de modificare a tratamentului chimioterapic trebuie insa luata impreuna cu medicul oncolog, pentru a nu compromite sansele de vindecare a cancerului.
Medicul cardiolog poate prescrie anumite medicamente care sa imbunatateasca functia cardiaca:
• Inhibitori de enzima de conversie, pentru a deschide arterele si a imbunatati fluxul sanguin
• Beta-blocante, pentru a creste fluxul sanguin si a scadea frecventa cardiaca
• Digoxina, pentru a corecta aritmiile cardiace
• Diuretice pentru a elimina fluidul acumulat in exces in corp
• Vasodilatatoare, pentru a imbunatati fluxul sanguin
Venim in sprijinul vostru cu un pachet Cardio Oncologie dedicat cerințelor dumneavoastră.
© 2024 All Rights Reserved.
@ 2023 – 2024. Copyright by Ancardio. All rights reserved. Creare site Web Activ